Lidija Neznanović

Petak je rezerviran za ugodne razgovore.

S nama je danas Lidija Neznanović – profesorica glazbene kulture i voditeljica škole u III. gimnaziji Osijek, korepetitorica Hrvatskog pjevačkog društva Lipa, predsjednica Hrvatske glazbene mladeži i jedna od glavnih osoba za glazbeni dio OLJK- a.

Krenimo!

Dugi niz godina ste predsjednica Hrvatske glazbene mladeži, a samim time jedna od glavnih i odgovornih za organizaciju odavno tradicionalnih memorijala Darka Lukića i Franje Krežme. Koliko vam je to iskustvo od koristi prilikom rada na odabiru izvođača za OLJK? Ukratko nam pojasnite kako to funkcionira?

Iskustvo uvijek pomaže. Stvoreni glazbeni kontakti mogu biti od velike pomoći. Memorijali okupljaju uži krug glazbenika i publiku koja traži klasične programe, no OLJK treba programe koji mogu zadovoljiti visoke kriterije ali velikog broja publike.

Koliko potencijalnih izvođača uspijete uživo poslušati prilikom odabira za program OLJK-a? Javljaju li se neki izvođači sami, bude li dilema prilikom zadnjeg slaganja programa?

Najbolji put je poslušati ili pogledati izvođače, no to baš nismo uvijek u mogućnosti. Ipak, uvijek imamo mogućnost informirati se i provjeriti svoje odluke, kontaktirati kolegu koji je bio na koncertu, poslušati preporuku. Veliki broj izvođača šalje svoje programe i detaljno ih pregledamo, no čini mi se da je veći broj programa koje smo mi odabrali i pozvali na OLJK. Ideja i želja ima puno no balans naprave realne mogućnosti OLJKa.

I za kraj vas molimo da nam „šapnete“ što bismo ove godine mogli slušati u glazbenom dijelu programa?

Ovogodišnji, dvadeseti OLJK bit će u skraćenom izdanju i za sada niti „šapnuti“ ništa ne mogu ali smo u slatkim mukama oko zadnjeg slaganja programa.

X