Davor Bobić

Danas je s nama naš dragi sugrađanin Davor Bobić.

Skladatelj, profesor, odgovorna osoba za Varaždinske barokne večeri, Osječku glazbenu srijedu te je uz sve ostalo u nekoliko navrata bio i dio tima Osječkog ljeta kulture.

Prije svega čestitke na ovogodišnjem Porinu za Najbolju skladbu klasične glazbe. Koliko su glazbenicima nagrade važne, posebno kada se radi o Porinu? Daje li vam to neki dodatnu motivaciju za daljnje stvaranje ili se tu krije zamka da se glazbenik malo opusti upravo zbog nagrade?

Hvala Vam na čestitki . Svaka nagrada po meni je važna jer daje poticaj dobitniku za daljnji rad i osobno napredovanje . Često ona puno znači za ohrabrenje a pogotovo je to od silnog značaja kod mladih osoba koje se tek moraju formirati . Meni su te nagrade u mladosti bile od neprocjenjivog značaja , usuđujem se priznati da ih tada nisam dobio teško je zamislivo da bih danas bio toliko produktivan i aktivan u stvaralaštvu no naravno to svakako nije pravilo jer postoje pojedinci koji nisu nagrađivani a ostavili su dubok trag u znanosti i umjetnosti.

Možete li nam ukratko objasniti kako birate izvođače za OLJK, koliko traje priprema i odabir izvođača za OLJK?

Odabir programskog koncepta je uvijek odgovoran i nadasve težak zadatak te iziskuje puno strpljenja, pravovremenog planiranja , pa čak i određenog lobiranja za one izvođače do kojih vam je stalo ukoliko želite da ih imate na programu. No sukladno tome neizmjerno je važno uskladiti želje s realnim mogućnostima financiranja. U tome smo dosad uvijek bili na razini zadatka da ne kažem izazova. I dakako ne manje važno da programi budu primamljivi te raznoliki za svaku dob publike.

Od Osječke glazbene srijede ste uspjeli stvoriti svojevrsni brend i manifestaciju koja je već pustila “korijenje” u Osijeku. Možemo li očekivati da će neki od izvođača sa OGS nastupiti i na OLJK-u?

Pa nažalost zbog ove krize uzrokovane virusom po prvi puta na programu OLJKA će se naći i neki izvođači koji su bili spriječeni održati koncert u okviru Koncertnog ciklusa grada pa moram iskreno priznati da sam iznimno sretan jer takvim pozitivnim pristupom su ipak dobili priliku nastupiti u Osijeku a vjerujte mi svima njima je upravo naš grad iznimno primamljiv i toliko željena destinacija nastupa da nismo puno puta sami dovoljno svjesni prednosti koje grad Osijek ima i nudi kao pravi grad kulture.

X