Žana Gamoš

“Kultura se mora živjeti, a mi moramo raditi sve kako bi što veći broj građana to i činio!”

Proizašlo iz skromne zamisli nazvane Ljeto u Tvrđi, Osječko ljeto kulture manifestacija je koja se razvila u središnji kulturni događaj našeg grada.

Popularno zvan OLJK traje već dvadesetu godinu zaredom, najznačajniji je to festival koji okuplja kazališne, glazbene, likovne, književne, multimedijalne i filmske sadržaje na ambijentalnim pozornicama Osijeka.

Pred sam početak ovogodišnjeg OLJK-a iskoristili smo za priliku za razgovor sa zamjenicom gradonačelnika i predsjednicom Organizacijskog odbora – Žanom Gamoš.

Osječko ljeto kulture puni okruglih 20! Kako ste kao predsjednica Organizacijskog odbora zadovoljni ovogodišnjim programom, što građani mogu očekivati od OLJK-a u budućnosti?

Na moje veliko zadovoljstvo Upravni odjel za društvene djelatnosti, Odsjek za kulturu i Organizacijski odbori kroz godine, već dugi niz godina uspijevaju zadržati visoki programski standard koji u prvom redu pored kvalitete, ima za cilj ponudi sadržaj namijenjen široj publici. Program je koncipiran tako da svatko može pronaći nešto za sebe, tu su premijere, gostujuće predstave, koncerti, izložbe, a ni ove godine nismo zaboravili na najmlađe koji uz predstave puna tri dana mogu uživati na Festivalu slikovnice “Čuvari priča” u organizaciji Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek i kao novitet, ove godine nas očekuje i OLJKić. Dugoročni je cilj da OLJK, razvojem projekta “Tvrđa”, postane i dio srednjoeuropske kulturno-turističke ponude. Nemojmo zaboraviti da se na Osječkom ljetu kulture ostvari zavidan broj programa koje, ovisno o godini, prati preko 10000 gledatelja. Ovi su podaci kapital kojeg svakako u budućnosti treba dodatno iskoristiti.

Gradske ustanove u kulturi svake godine drže dobar dio programa OLJK-a. Pokazale su se kao respektabilan partner?!

Istina je, bez njih bi sve bilo znatno teže izvesti. Zapravo nemoguće. Suradnja je to koja traje od samih početaka, u kojoj su nastale izvedbe koje je javnost svesrdno pozdravila, ali i koje su osvajale brojne nagrade. Grad Osijek ima velika očekivanja od njih, ali vjerujem da i oni imaju ista tolika i od Grada. Naše je osigurati da svi oni neometano rade i nastave promicati kulturu stvarajući prepoznatljivi sliku Osijeka kao grada kulture.

Za kraj, samo kratko, gdje “vidite” OLJK za, recimo, pet godina?

Vidim sebe kako uživam na Osječkom ljetu kulture!

X