Zabavni Močvarovci, Generacija XYZ, Urbane intervencije i praizvedba predstave „Tri žene“

Pretpremijera predstave za djecu Ivane Klaić „Močvarovci“ održana je u jutarnjim satima ispred Kulturnoga centra, no poslijepodnevna je izvedba, za žalost otkazana zbog pljuska. Ipak, prijepodnevna je publika mogla uživati u zabavnim avanturama diplomskoga rada mlade redateljice Ane Šantar. Redateljica ističe kako je riječ o troje mališana koji idu na uzbudljivo putovanje, otkrivaju nepravdu u svijetu i zajedno ju popravljaju i nosi pouku koliko je važno zajedništvo, ljubav i prijateljstvo. U predstavi igraju Rea Kamenski-Bačun, Sara Baričević, Ana Cmrečnjak, Toni Leaković i Nikola Radoš. Ovom je izvedbom otvoren Oljkić, a ravnatelj Kulturnoga centra Ivan Kristijan Majić naglasio je kako će ova „manifestacija u manifestaciji“ u sljedeća tri dana najmlađim gledateljima ponuditi tri kazališne predstave, koncert i dvije radionice uz osječke kipare i slikare. Želja nam je i kod najmlađih potaknuti potrebu za kulturnim programima kako bi OLJK imao publiku i za 10-15 godina, dodaje Majić.

Udruga PLANTaža predstavila je street art projekt Urbane intervencije u kojoj je umjetnik Vedran Klemenc svojom ilustracijom na osječku temu oslikao najstariju tramvajsku stanicu u gradu. Predsjednica Udruge Darija Walter pojasnila je kako je ovo treća urbana intervencija te da im je želja bila od najstarije stanice u Osijeku napraviti galeriju na otvorenome. Plan je ovu stanicu ustakliti prema originalnom nacrtu iz 1926. godine osvijetliti ju kako bi postala jedna od atraktivnih turističkih lokacija. Motiv koji je postavljen je osječki, na naš poticaj, a umjetnik je odabrao baš Mačkamamu kaže tajnik Udruge Vedran Grizbaher i dodaje da se nada da će poslužiti i turističkim vodičima koji vole pričati priču o barunici Paulini Hermann, a sada će tu priču moći ispričati ispred stare tramvajske stanice u novom ruhu.

Uslijedila je praizvedba predstave mlade dramaturginje Vedrane Klepice „Tri žene“ u režiji Roberta Raponje i koprodukciji Tigar Teatra i Teatra Fort Forno. U predstavi igraju Blanka Bart, Tatjana Bertok Zupković i Helena Minić Matanić, a taj dramski omnibus koncentrira se na život i rad vjerojatno tri najvažnije spisateljice ovih prostora – Dragojle Jarnević, Marije Jurić Zagorke i Ivane Brlić Mažuranić. „Ono što ih povezuje je nevjerojatna opstojnost i duhovna smjelost u društvenom i političkom kontekstu koji je bio sve ali samo ne pogodan za emancipatorne tendencije i protofeminističku drskost…“ piše autorica Vedrana Klepić. Tatjana Bertok Zupković u ulozi Ivane Brlić Mažuranić naglasila je kako je pripremati ovu predstavu bio veliki izazov budući da su probe počele online te da se nada kako će projekt zaživjeti i pred publikom. Blanka Bart u ulozi Marije Jurić Zagorke kaže kako su ove tri žene žrtvovale mnogo toga, a bile su podcjenjivane iako su bile ispred svoga vremena. Helena Minić Matanić u ulozi Drajgojle Jarnević istaknula je kako je zapravo riječ o formi monodrame koja je za svakoga glumca najveći izazov, jer je pred publikom sam i ogoljen. Riječ je o tri prekrasne, zanimljive ženske priče, a publika je glumice na pozornici Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića ispratila velikim, zasluženim pljeskom.

X