Ustav Republike Hrvatske

Prema Ustavu Republike Hrvatske svi smo jednaki – bez obzira jesmo li Hrvati, Srbi, bivši ustaše, homoseksualci, zdravi, bolesni… No idealno društvo u kojem bi to tako savršeno funkcioniralo naravno da ne postoji. U Hrvatskoj ni pogotovo. No što se dogodi kada homoseksualac s bolesnim ocem, koji se za vrijeme Drugog svjetskog rata postavio uz ustaški režim, treba usluge medicinske sestre čiji je muž policajac ali i Srbin, a istovremeno i taj Srbin treba njega… upravo to su saznali gledatelji u prepunom dvorištu rektorata, no i pred video zidom na Trgu sv. Trojstva. GSK Kerempuh, odnosno Borko Perić, Nikša Butijer, Ana Maras Harmander, Matija Šakoronja, Vedran Mlikota i Damir Poljičak nasmijali su, ali i zamislili približno tisuću ljudi donoseći, u biti, svakodnevicu Hrvatske. Kao i istoimeni film, i predstava diljem zemlje postiže nevjerojatne uspjehe i puni gledališta gdjegod dođu.

Po završetku, dobar dio publike preselio se na Trg, gdje su glumci Umjetničke akademije u Osijeku, predvođeni redateljem Jasminom Novljakovićem pokazali što je to ulični teatar. Naziv je bio “Crveno i crno”, a ovo je bio svojevrsni prikaz nastojanja da se na Akademiju uvede i studij uličnog teatra, oblika umjetničkog izražavanja vrlo slabo prisutnog ne samo u našem gradu, već i čitavoj zemlji.

30-ak sugrađana, pak, ostalo je u dvorištu Rektorata poslušati razmišljanja glumaca “Kerempuha” o samoj predstavi ur razgovoru koji je s njima vodila teatrologinja Anđala Vidović, suradnica Osječkog ljeta kulture.

X