Treći dan OLJK-a

Treći dan OLJK-a donosi nam raznovrstan program – izložbu, promociju monografije, performance te filmske projekcije. Sve započinje izložbom Zaklade Zlatko i Vesna Prica koja donosi izbor platna Zlatka Price, poznatog umjetnika o kojem će u Galeriji Waldinger govoriti kustosi Jelica Ambruš i Igor Loinjak. Pola sata kasnije, na istome mjestu, samo dva dana nakon promocije u Muzeju Mimara u Zagrebu, i Osječanima će biti predstavljena monografija „100 godina Price“ autora Nikole Albanežea i Nikoline Šimonović.

Program nastavljamo performanceom rođene Osječanke koja živi u Barceloni, a radi po čitavome svijetu – Semoline Tomić. Performance pod nazivom Anarchy eksperiment je o kaosu i redu. Iskustvo očito nije neškodljivo i izuzetno je složeno; moglo bi se sažeti kao “ako želiš tišinu, moraš na njoj raditi” ili “čini što god želiš”. Pozornica je za publiku; oni imaju i buku i tišinu. Svaka akcija nosi vlastitu odgovornost. Koristeći zvuk, 40 električnih gitara bit će postavljeno za publiku, postaje jasno da njegovo odsustvo i izostanak akcije ovisi o svakom pojedincu. Performance počinje u 21 sat, u dvorištu Kulturnog centra Eurodoma, a da biste sudjelovali uopće ne morate znati svirati gitaru.

U filmskome dijelu, kod secesijskog zdenca donosimo dva filma – u 21 sat „Vaiana: Potraga za mitskim otokom“ i u 23 „Pirati s Kariba: Salazarova osveta“.

X