„SOKOL“ IZLOŽBA ZLATKA BOUREKA

27 što slika što skulptura od sinoć krase atrij Zgrade Glavne straže MSO. Riječ je o djelima Zlatka Boureka, i to uglavnom novijega datuma. Ovaj Slavonac koji je tijelom odselio iz rodnog kraja, ali srcem nikada, osječkoj je publici još jednom pokazao kolika je Slavonija inspiracija za njega. I Slavonija, ali i njegov veliki prijatelj, velikan hrvatskog glumišta pokojni Fabijan Šovagović.

O Boureku je na otvorenju govorio akademik Tonko Maroević, koji je i u katalogu napisao kako „nije riječ ni o realizmu ni o naturalizmu, pogotovo ne s nekom didaktičnom tendencioznošću, nego o specifičnom vidu tvarne mašte, o pravom pritisku i nadiranju zapamćenih prizora koji kao da su tražili, zahtijevali primjerenu materijalizaciju.“

Gradonačelnik Ivan Vrkić, također Bourekov prijatelj, ali i čovjek objektivno svjestan akademikove veličine i važnosti, nenadano je na otvorenju rekao kako će u Gradskome vijeću zatražiti podršku za imenovanje Zlatka Boureka počasnim građaninom Osijeka. Podršku za tu inicijativu, među okupljenim ljubiteljima kulture je dobio, a vjerujemo da će isto proći i među vijećnicima.

Na kraju valja reći kako akademik Bourek nije mogao, iz zdravstvenih razloga, biti prisutan na otvorenju izložbe „Sokol“, ali zahvaljujući skypeu pratio je otvorenje i s nekoliko rečenica zahvalio prisutnima na podršci.

X