ŠKOLOVATI SE ILI UDATI?!

Dobna granica kada se žene udaju ili odlučuju imati djecu, u suvremenom svijetu ozbiljno se pomakla. Rijetke su one koje prije tridesete odluče zasnovati obitelj. No još uvijek postoje društva u kojima je noramalno sa 14 ili 15 godina već imati muža i dijete. I ne govorimo o nekim udaljenim azijskim ili afričkim zemljama… Riječ je o romskoj zajednici, gdje je još uvijek rijetkost da dijete završava školovanje, a posebice ako je žensko. Upravo tom problematikom bavi se dokumentarni film “Razred / School time for Miss Roma”, kojega su Osječani imali prilike pogledati u sklopu OLJK-a 2016.

Kroz priču se provlače i teme poput zlostavljanja, i fizičkog i psihičkog, nemoćnosti žena jer financijski ovise o muškarcu, ali i predrasudama na koje nailaze djevojke koje se odluče za školu a ne udaju.

Film je na 24. Danima hrvatskog filma, u travnju prošle godine, dobio Nagradu publike za najbolji film i Nagradu žirija za ljudska prava i etiku. Na 13. Liberia Film Festival, u kolovoz 2015. film je zvanično otvorio festival i dobio Nagradu za najbolju režiju.

X