Peti dan OLJK-a bit će doista za pet! Iako ima četiri programa

OKO – STREET ART

Marina Mesar, multidisciplinarna umjetnica koja stvara pod pseudonimom OKO, jedna od trenutačno najuspješnijih domaćih artistica čiji radovi krase kako ulice, tako i zidove nekih od najozbiljnijih galerija i muzeja brojnih svjetskih metropola, dolazi u naš grad. Ima 36 godina, i kako sama kaže nema nekretnine ni auto, putuje, upoznaje ljude, tetovira se, slika, skejta. Kaže kako je povjesničari umjetnosti često pitaju je li street art, pop art, ilustrator ili whatever? Jer osim što izrađuje murale i lijepi paste-upove po zgradama, oslikava i platna, izrađuje skulpture i, primjerice, bavi se fotografijom. OKO će u dva dana gostovanja u Galeriji Kazamat održavati predavanja, ali i radionice. Radionice su predviđene za 30-ak osoba. Tema prvog dana bit će „Paste up“, a početak je predviđen za 17 sati.

PICASSO U OSIJEKU

Zahvaljujući više no prijateljskim odnosima grada Osijeka i Novog Sada, OLJK 2018 bogatiji je za izvrsnu izložbu. Srednjoeuropski kulturni centar Novog Sada donosi nam u Osijek 40 grafika slavnog Pabla Picassa iz tri njegove edicije – Dupla flauta, Flora i fauna te Eluardova mapa. Izložba će biti otvorena u 19 sati u Kulturnom centru.

LJUB…AV-AV

Predstava Dramskog studija za srednjoškolce Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića Ljub…av-av nastala je u suradnji s Udrugom i volonterima Azila za pse u Nemetinu. Za režiju, izbor glazbe, kostima i uređenje scene bila je zadužena Areta Ćurković, ujedno i voditeljica Studija. Ovaj dramski studij bavi se raznim temama, a za ovu predstavu potaknuti, inspirirani i nadahnuti bili su ljubavlju. I to onom darovanom, bez traženja naknade, koju nesebično pružaju volonteri. U konkretnom slučaju, oni iz Azila za pse u Nemetinu. „Ovo je priča o Azilu, o borbi da sva skloništa imaju „No kill“ predznak, o dva topla oka koja te molećivo gledaju i žele da im budeš prijatelj.“ Stoji između ostaloga u programskoj knjižici, a nama se čini kao više no dovoljno za poziv na druženje kod Školjke. Početak je u 20 i 30, ali slobodno dođite i prije.

„VRZINO KOLO“

Ivakićevo Vrzino kolo praizvedeno je u rujnu 1931. u Zagrebu i premijerno u prosincu 1931. godine u Osijeku te nakon toga više nije našlo put do pozornica. Do prošle godine, kada je vinkovačko Gradsko kazalište koje nosi njegovo ime u koprodukciji s Hrvatskim kazalištem u Pečuhu odlučilo vratiti ga na kazališne daske. Radnja je smještena je u varoš – urbano naselje te pokazuje i bogatstvo i postojanje „građanskog“ sloja na ovim prostorima. Okosnicu radnje čine ljubavne zgode i nezgode začinjene elementima komedije karaktera i zabune. Režija Vrzinog kola povjerena je Vjekoslavu Jankoviću, kostimografiju, scenografiju i video projekcije potpisuje Saša Došen, glazbu Igor Valeri, koreografiju Danijel Šota, scenski pokret Petra Blašković dok je video materijale snimio Davor Šarić. Ivan Ćaćić, Matea Marušić, Katarina Baban samo su mali dio glumačke ekipe koja je upotpunjena i plesačima Folklornog ansambla „Lisinski“. Ova ljubavna komedija u četiri čina bit će odigrana u dvorištu Rektorata s početkom u 21 sat i 30 minuta.

X