Otvoren OLJK 2017.

Prepuno dvorište Rektorata, ali i stolci ispred video-zida na Trgu svetog Trojstva, pokazali su i dokazali ono što već godinama ponavljamo kao mantru – Osječko ljeto kulture jedna je od najiščekivanijih manifestacija u našem gradu. Otvorenje, kako bi se to reklo, sa stilom – Verdijeva opera „Nabucco“ u izvođenju HNK u Osijeku.

Uoči izvođenja Nabucca, u kratkoj svečanosti otvorenja, sugrađanima se obratio čelni čovjek Grada Ivan Vrkić. Gradonačelnik je u svome govoru, između ostaloga, istaknuo kako očekuje da će više od 10 tisuća posjetitelja Osječkog ljeta kulture ponovno poduprijeti umjetničku slobodu i kulturno stvaralaštvo kao nasušnu potrebu slobodnomislećih ljudi. Ali i više od toga. Ponovno će potvrditi, rekao je gradonačelnik, da je kultura veoma važan sinergijski čimbenik gospodarskog rasta, posebice uslužnih djelatnosti i turističke industrije u cjelini.

Osječko ljeto kulture poslovično donosi niz programa namijenjenih svim uzrastima i različitim preferencijama. Ove godine obilježit će ga međunarodna gostovanja umjetnika iz Austrije, Mađarske, Španjolske, Indije i Australije. U svome govoru gradonačelnik Vrkić posebno je zaghvalio austrijskom Gradu St. Pöltenu na darovanom baletu i sad već tradicionalno, gradonačelniku Milanu Bandiću, Gradu Zagrebu i Zagrepčanima, što su nas ponovno počastili, ovoga puta sa sjajnom Kerempuhovom predstavom Ustav Republike Hrvatske.

Gradonačelnik je na kraju pozvao sve sugrađane i njihove goste da se „u danima što slijede osolobodimo matrice tehnološki napredne virtualne stvarnosti i uživamo u iznimnim sadržajima Osječkog ljeta kulture: kazališnoj, glazbenoj i likovnoj, književnoj, plesnoj, filmskoj i novomedijskoj umjetnosti.

X