Odjava 10. dana

NOVO RUHO DJEČJEG KAZALIŠTA

Umjetnica koja sebe naziva OKO osječkoj kulturnoj sceni i publici predstavila se na prošlogodišnjem OLJK-u kada je održala i niz radionica. Ove godine pripremila je iznenađenje u vidu murala na Dječjem kazalištu Branka Mihaljevića u Osijeku. Ravnatelj kazališta Ivica Lučić istaknuo je kako su ponosni što je izabrana upravo njihova zgrada, našalivši se kako djeca više neće govoriti da idu kod onog starog magarca, već kod bizona. Zamjenica gradonačelnika i predsjednica OO OLJK-a 2019. Žana Gamoš “proglasila” je OKO počasnom građankom Osijeka, što je ona svesrdno prihvatila upitavši odmah hoće li mijenjati osobnu i može li dobiti Butru za tramvaj. U vrlo prijateljskoj i nadasve pozitivnoj atmosferi otvorenja, kojega nije uspjela pokvariti ni obilna kiša, najavljeno je kako će OKO i dogodine sudjelovati na Osječkom ljetu kulture.

NORA – TRENUTAK POBUNE

Prateći proces proba na predstavi “Nora – kuća lutaka” prema originalnom dramskom djelu Henrika Ibsena, predstava “Nora – trenutak pobune” približava gledatelju scene i događaje koji se i inače događaju tijekom proba. U ovome slučaju, tu su mladi redatelj s vrlo nadobudnim konceptom, neiskusna glumica tek primljena na plaću upravo zato da bi zaigrala Noru, i njezin stariji kolega, dugogodišnji član ansambla. Tijekom proba se otkrivaju radnja i važnost Ibsenove Nore, ali i odnosi redatelja i glumaca. Iako govori o pripremi kazališne predstave, poruke koje šalju primjenjive su i na uobičajene životne situacije. Iako je u gledalištu Barutane, zbog kiše, bilo nešto manje gledatelja no inače, Umjetnička organizacija Tragači i Kazalište KNAP odradili su izvrstan posao.

PIANOTRON

Vidjeti i čuti čovjeka kako jednom rukom svira klavir, a drugom mellotron, jedan od prvih sintisajzera, nastao još dalekih 60-ih godina prošlog stoljeća, posebno je iskustvo. A doživjeti ga je sinoć mogla publika u atriju Arheološkog muzeja, kamo je koncert Zvjezdana Ružića prebačen zbog lošeg vremena. Ružiću je ovo posljednji u nizu projekata, a osim što svira, skladbe je sam i skladao, otkriva nam. Idućega tjedna, u velikoj dvorani Koncertne dvorane Vatroslav Lisinski snimat će koncert koji su Osječani sinoć imali prilike čuti, za svoj novi album. Priznaje kako je tek sada otkrio sebe, i da sam sa sobom najbolje funkcionira, iako je tijekom godina svirao i u većim formama.

X