Nives Kavurić Kurtović: Oda ruci – samostalna izložba

Izložba koju ćemo moći pogledati na Osječkom ljetu kulture 2021. temelji se na izboru radova iz velikog opusa jedne od najznačajnijih hrvatskih umjetnica 20. stoljeća – Nives Kavurić Kurtović.

Slikarstvo N. K. Kurtović zasniva se na lirskom prikazivanju ljudske figure. Unatoč tome nije se ustručavala dotaknuti ozbiljnije teme i teme koje opisuju stanje duha. Tako često nailazimo na figure žena i ljubavnika često ispisane njezinim ili tuđim tekstovima. Njene figure, gotovo bestjelesno lebde u prostoru, a istovremeno djeluju stvarno s naturalističkim detaljima.

Dobitnica je brojnih nagrada i priznanja u Hrvatskoj i inozemstvu, među kojima su najprestižnije prva nagrada 1967. u Parizu na Biennalu mladih, 1968. prva nagrada u Grazu, 2. Internationale Malerwochen, 1973. godišnja nagrada “Josip Račić”, 1982. u Rijeci Grand prix na 8. međunarodnoj izložbi originalnog crteža, 1990. u Zagrebu na 25. zagrebačkom salonu prva nagrada za slikarstvo, 1999. u Zagrebu središnja nagrada “Vladimir Nazor”.

Tags:
X