Najava 7. dana OLJK-a

ČUVARI PRIČA

Sedmi dan OLJK-a donosi nastavak Međunarodnog festivala slikovnice „Čuvari priča“, čiji će program ponovno trajati tijekom čitavog dana, od 10 do 19 sati.

IZLOŽBE U MLU

Od četvrtka nam se priključuje još jedna osječka kulturna ustanova, Muzej likovnih umjetnosti, i to sa čak dvije izložbe – „Drava Art Biennale“ i „Budimski slikar Ferenc Falkoner“. Barokni umjetnik Ferenc Falconer bio je član slikarske obitelji nastanjene u Budimu. Njegova djela prisutna su u franjevačkim crkvama u Osijeku, Slavonskom Brodu, Našicama i Šarengradu, a izložba obuhvaća 24 oltarna pala i franjevačka portreta iz crkvenih i muzejskih zbirki iz Srbije, Mađarske i Hrvatske.

Izložba autorice Zsuzsanne Korhecz Papp jedinstvena je prilika da se neka djela ovoga umjetnika sagledaju u širem kontekstu njegova opusa. Izložba je ostvarena u suradnji Gradskoga muzeja Subotica s Muzejom likovnih umjetnosti u Osijeku te muzejima u Baji (Türr István Múzeum) i Budimpešti (Budapesti Történeti Múzeum) u koje će biti prenesena nakon Osijeka. Budući da je Falkoner ostavio značajan trag u baroknoj umjetnosti Slavonije, slikajući oltarne pale za najznačajnije redovničke crkve ovih prostora, Muzej likovnih umjetnosti u Osijeku priključuje se ovoj izložbi međunarodnoga karaktera.

Projekt Drava Art Biennale temelji se na istraživanju, novim produkcijama, multidisciplinarnosti, multimedijalnosti i društvenom angažmanu kroz umjetnost, a razvija dugoročne i čvrste suradnje među djelatnicima u kulturi. Izdanje 2017. nastalo je u suradnji Muzeja grada Koprivnice i Muzeja likovnih umjetnosti iz Osijeka. Sama izložba je i u ovom trećem izdanju putem Javnog poziva okupila autore koji komuniciraju, provociraju, kritiziraju i promišljaju vodu i njezine uloge. Drava Art Biennale bavi se temama zaštite okoliša, ekosustavom i vodom kao političkom kategorijom, a nastoji potaknuti suradnju umjetnika, kustosa, aktivista, znanstvenika i drugih stručnjaka te lokalne zajednice. DAB nudi viziju mogućih promjena koje kroz povezivanje umjetnosti, ekologije i urbanizma pridonose stvaranju prostora za odgovornije i bolje društvo, a u 2017. godini problematizira temu vode kao javnog dobra i osnovnog ljudskog prava.

Obje izložbe bit će otvorene u 19 sati i 30 minuta, u Muzeju likovnih umjetnosti.

„KONSTELACIJE“

Zahvaljujući Gradskim galerijama, sedmi dan završavamo drugom praizvedbom OLJK-a 2018, dramom “Konstelacije“, nastalom prema tekstu Nicka Paynea. Ova očaravajuća i romantična drama počinje s bezazlenim susretom muškarca i žene. Ali ono što slijedi ruši granice svijeta za koji mislimo da postoji – za koji mislimo da je stvaran, da je jedini. Muškarac i žena te beskonačne mogućnosti njihove veze. Ili ipak ne? Postoji li izbor ili je sve samo stvar sudbine. U ovoj drami s dva lika priča o paralelnim svemirima “svemirska” je u svakom smislu te riječi. Konstelacije su priča o običnom životu, o svakom životu, životu koji počinje s naizgled beskonačnim mogućnostima, ali…

Drama “Constellations” premijerno je izvedena u Royal Court Theatre u Londonu 2012. Iste je godine proglašena najboljom dramom na Evening Standard Theatre Awards, a Nick Payne najmlađim dobitnikom u povijesti dodjele spomenute nagrade. U osječkoj inačici igraju Olga Pakalović i Vladimir Posavec Tušek, a redateljica je Aida Bukvić. Praizvedba počinje u 21 sat, u Barutani.

X