Najava programa za 3. srpnja 2015.

20 sati i u 22 sata
Joh D. Logan: CRVENO, Teatar Exit, Zagreb
Barutana

redatelj: Matko Raguž
igraju: Siniša Popović i Filip Križan

CRVENO je priča o znamenitoj narudžbi serije murala za restoran na «krovu svijeta» Four Seasons u zgradi Seagram u New Yorku koja je još bila u izgradnji kada je Rothko prihvatio posao. Kroz interakciju između Marka Rothka, giganta apstraktnog ekspresionizma, i njegovog mladog asistenta Kena, ova priča o stvaranju proteže se na period od dvije godine u kojem Rothko grozničavo radi na Velikom Opusu.

U mističnom prostoru slikarevog ateljea, Crveno postaje izuzetna intelektualna diskusija između briljantnog ekspresioniste i njegovog znatiželjnog asistenta. Dok Rothko uči Kena kako da promatra umjetnost, Rothko u stvarnosti uči nas kako drugačije, promišljeno, promatrati svijet oko sebe.

Crveno pokazuje dinamičan odnos između umjetnika i njegove kreacije.

Promišljanja o biti umjetničkog stvaranja prikazana su u majstorskom svjetlu Johna Logana, njegovog intelekta i šarma kojim oživljava lik Rothka; direktnog, opsesivnog, kritičnog, taštog, arogantnog i brilijantnog umjetnika.

«Rothko je lav koji će nastaviti režati sve do posljednjeg daha»

21 sat i 30 minuta
RITMOS i prijatelji, Barutana

Između dviju izvedbi predstave CRVENO Teatra Exit, bubnjarska skupina RITMOS izvest će zanimljiv glazbeni program, uz suradnju žonglera vatrom “Domaći” i plesnoga kluba “Broadway”

21 sat
Asteci – “Legenda o Popocatepetlu”, Plesni studio, Osijek
Ljetna pozornica Kulturnog centra Eurodoma

koreograf LAURA DEL CARMEN VELASCO FARRERA
Baletni studio obilježava 5. godinu postojanja. Osnivač i prvi voditelj studija bio je Vuk Ognjenović. S radom je počeo u jesen 2010. te su od tada 4 polaznika prošla na prijemnom ispitu u Srednju baletnu školu u Zagrebu, što je ujedno i najbolji rezultat svih baletnih studija u Hrvatskoj. Baletni studio radi po Vaganova metodi i to ubrzanim programom osnovnih baletnih škola u Hrvatskoj. Kako Osijek još uvijek nema osnovnu baletnu školu, tako je Baletni studio HNK Osijek inačica osnovne škole za klasični balet u Osijeku. Također, studio radi po principu STEPS studija u New Yorku u kojem su dobrodošli svi zaljubljenici u baletnu umjetnost, profesionalci i amateri od 7 do 77!

Od osnivanja studija nekoliko ga je profesionalnih plesača i pedagoga vodilo: Ana Blažanin, Mateja Božić, Eni Mladenić, Vuk Ognjenović, Laura del Carmen Velasco Farrera.

Pored redovitog vježbanja i učenja klasičnog baleta polaznici studia također sudjeluju i u baletnim predstavama HNK u Osijeku. Zajedno su, s baletnim ansamblom HNK, nastupili i u „Orašaru“ te „Vragolastoj djevojci“ a kao samostalnu predstavu pripremaju „Asteke“, povodom proslave 5 godina postojanja. Koreograf predstave je Laura del Carmen Velasco Farrera koja će istom unijeti dašak kulture Centralne i Južne Amerike u naš grad.

Organizacijski odbor OLJK 2015.
Dražena Vrselja, predsjednica

X