Najava 9. dana

JOŠ RADIONICA…

Pred nama je dosad programom najbogatiji dan Osječkog ljeta kulture 2019. godine. Čak šest programa i jedna repriza. Tijekom čitavoga dana, na svoje će doći najmlađi, jer pregršt je raznih radionica… sve počinje od onih u sklopu Međunarodnog festivala slikovnice Čuvari priča, pod nazivom Šume pričaju, koje kreću već od 10 sati. U Galeriji Waldinger bit će održana „Waldingerionica“, radionica inspirirana izložbom Ivana Kožarića, a namijenjena djeci od 6 do 12 godina. Tema radionice “Oblik prostora” je skulptura, a početak u 10 sati i 30 minuta. U poslijepodnevnim satima, točnije od 18, slijedi nova u nizu radionica u Kazamatu, ovoga puta riječ je o sitotisku.

“MISTIKA” U MLUO

Putevima olovke u istraživanju tekstura, linija i formata, u 17 sati na radionici „Mistika“ u Muzeju likovnih umjetnosti, provest će vas doc.art. Marko Živković. Nakon radionice Živković će, u 18 sati i 30 minuta, održati predavanje na kojem će okupljene pobliže upoznati s mistikom u njegovim radovima. Dobrodošli su svi – od starijih osnovnoškolaca, preko mladih do odraslih osoba.

RI & OS POP ROCK UNPLUGGED

Brojna će publika Osječkoga ljeta kulture 2019. imati prigodu iskusiti jedinstven glazbeni doživljaj u okviru kojega će, na zajedničkom koncertu pod naslovom RI & OS pop-rock unplugged, nastupiti čak tri izvrsna pjevačka zbora iz dva raspjevana grada – Osijeka i Rijeke! Hrvatsko pjevačko društvo “Lipa” iz Osijeka, koje vam ne trebamo posebno predstavljati, u goste je pozvalo riječke glazbene prijatelje – Riječki komorni zbor “VAL” i Pjevački zbor mladih “Josip Kaplan”. Posrijedi su višestruko nagrađivani i kvalitetni pjevački zborovi, a zanimljivost je, primjerice, kako je PZM “Josip Kaplan” 2012. godine pobijedio u popularnom showu “Do posljednjeg zbora” Hrvatske radiotelevizije. Dirigentica oba zbora je prof. Doris Kovačić. Koncert će biti održan u atriju Arheološkog muzeja, s početkom u 20 sati, a nazočit će mu i predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović.

“VOLIŠ LI ME?”

Život koji smo sanjali nije se ostvario. Umjesto bračne idile koju smo planirali nakon prvotne zaljubljenosti susreli smo svoju osobnu bol od koje ne možemo pobjeći. Možemo li je nadvladati? I što nas čeka iza toga? Ljubav ili…? Ovo su neke od tema koje otvara komedija “Voliš li me?”, oživljena fantazija dvadesetogodišnjeg perioda jednoga života koji su dvoje ljudi odlučili dijeliti u ulogama ljubavnika, životnih suputnika, iskrenih prijatelja, roditelja, pa čak i žestokih suparnika te naposljetku iskonskih ljudskih bića. Sve što jedna “ljubavna” veza može podnijeti pred očima gledatelja će se i dogoditi. Mizanscena je jednostavna. Dvoje glumaca, stol i stolice, te bezbroj fiktivnih predmeta koji ne postoje samo u mašti već i u zbilji. Ovu ljubavnu komediju u Barutanu nam donosi Zagrebački glumački atelje u suradnji sa Studijem Teatra Exit. Prva je izvedba u 20 sati i 30 minuta, druga u 22.

X