Najava 6. dana OLJK-a

BILA JEDNOM JEDNA…

…tako započinju bajke, ali i šesti dan OLJK-a. Riječ je, naravno, o Međunarodnom festivalu slikovnice „Čuvari priča“ koji je već godinama sastavni dio Osječkog ljeta kulture. Ovoga puta od 4. do 6. srpnja program namijenjen, kako djeci, tako i odraslima, odvijat će se na osječkim ulicama, trgovima i parkovima, uz središnja događanja koja su predviđena za prostore Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek. Program Festivala slikovnice obuhvaća izložbe ilustracija renomiranih umjetnika, predstavljanja slikovnica, susrete s ilustratorima i piscima, radionice s umjetnicima, predstave, performanse i brojne druge sadržaje zanimljive, kako mladima, tako i odraslim posjetiteljima. Posjetiti ih možete u ova tri dana od 10 do 19 sati.

LAUREA MUNDI

Među ustanove i udruge s kojima Osječko ljeto kulture ima izvrsnu suradnju svakako valja ubrojiti i HPD Lipa. I ovoga Ljeta upotpunit će i obogatiti program svojim koncertom posvećenim obilježavanju novoga velikog međunarodnog uspjeha Društva, ostvarenoga na susretu svjetskih zborskih laureata 3. International Choral Celebration and Laurea Mundi, koji je u svibnju održan u Budimpešti.

Podsjetimo, na tom velikom i važnom međunarodnom zborskom događaju lipašice i lipaši predstavili su se brojnoj publici na čak pet nastupa na različitim lokacijama u Budimpešti, uključujući i svečani koncert otvaranja (Opening Concert). Posebno lijepo iznenađenje uslijedilo je na gala svečanosti zatvaranja, kada su organizatori i stručno povjerenstvo susreta, oduševljeni izvedbama, Lipi dodijelili titulu svjetskih zborskih laureata s najvišom pohvalom (Laurea summa cum laude) i medalju za izvrstan umjetnički doseg. Zbog svega navedenoga nastup na OLJK-u nosi prigodan naziv Laurea Mundi, a njegov program čine pjesme koje je Lipa u različitim prigodama izvodila tijekom boravka u Budimpešti. Na koncertu će lipašice i lipaši, a cappella ili uz pratnju nekoliko instrumenata otpjevati 15-ak raznovrsnih i stilski različitih skladbi domaćih i inozemnih skladatelja. Zborom će, naravno, ravnati dugogodišnja dirigentica prof. Valerija Fischbach, a program je pripremljen u suradnji s kodirigenticama, prof. Ozanom Tomić i prof. Lidijom Neznanović.

Koncert će biti održan u atriju Arheološkog muzeja, s početkom u 20 sati i 30 minuta.

Veselimo se još jednom zajedničkom danu druženja

X