Najava 3. dana OLJK-a

MUŠKI DJEČJI ZBOR MUKACHEVO

Dječji muški zbor Mukachevo osnovan je 1983. godine, a 1989. na temelju zbora osniva se i jedna od prvih zborskih škola za dječake i mladiće u Ukrajini. Volodymyr Volontyr voditelj je i organizator zbora i zborske škole. Osim što je “počasni umjetnički radnik Ukrajine”, član je i Nacionalnog saveza skladatelja Ukrajine, stalni voditelj umjetničkog zbora te direktor zborske škole. Oksana Volontyr obnaša ulogu zborovođe od samih početaka.

Grupa je predstavila umijeće zborskog pjevanja u 20 europskih zemalja, pritom osvojivši brojne nagrade na ukrajinskim i internacionalnim natjecanjima. Koncertni program zbora uključuje djela ukrajinskih klasičara (D. Bortnyanskyj, A. Vedel, M. Lysenko, M. Leontovych, K. Stezenko), djela zapadnoeuropskih klasičara (D. Palestryna, J. Bach, G.F.Händel, W.A.Mozart, G.Pergolesi, F.Schubert, J.Brahms, A.Bruckner, Z.Koday), djela ukrajinskih i inozemnih modernih skladatelja i ukrajinske narodne pjesme u adaptaciji autora.
Koncert će biti održan u Crkvi sv. Križa s početkom u 19 sati.

“OSJEČKI LONG, LONG PLAY”

“Osječki long long play” predstava je nastala prema tekstu Branka Kostelnika u dramatizaciji Davora Špišića. Riječ je o melodrami u formi velike ploče, long-plejke, koja se sastoji od deset prizora i jednog predprizora, odnosno od 10 “pjesama” i uvodne teme. Predstava opisuje predstavnike i način života mlade generacije u Osijeku od šezdesetih do kraja osamdesetih godina, a radnja se odvija na najpoznatijim mjestima grada Osijeka. Posebno obilježje predstave je jezik, tj. kolokvijalni govor kojim su govorili mladi Osječani toga doba – lege koji bare legice, sve je laća, Gimba, Korzo, levati, butre, supika, kešanje za tresku, kondori… sve su to pojmovi, onima koji su “išli u grad”, jako dobro poznati, ali i pojmovi koji dan-danas žive među Osječanima i izdvajaju ih od ostatka zemlje. Jer nigdje nitko ne ide na slamboš ili piju osim Osječana. Svega toga generacije i generacije sugrađana moći će se prisjetiti kroz “Osječki long, long play” koji će nas svojom praizvedbom vratiti u još jedan davno zaboravljen prostor – dvorište Centrala.

Redatelj i dramaturg Saša Anočić
Dramatizacija Davor Špišić
Skladatelj Branko Kostelnik i grupa Roderick
Scenografkinja Jelena Sušac
Kostimografkinja Jasminka Petek-Krapljan

OSOBE
Esseg prije bombe, bend
Jana – Antonija Pintarić
Maks – Antonio Jakupčević
Geza – Duško Modrinić
Brca – Ivan Ćaćić
Zvone – Lino Brozić
Đole – Aljoša Čepl

Predstava je na rasporedu u dvorištu Hotela Central, s početkom u 22:00 sata.

2. FILMSKA VEČER

I treći dan zatvaramo filmskom večeri u sklopu koje će biti prikazan “Čarobnjak iz Oza” u 21 sat, te “Ubojstvo u Orient expressu” u 23 sata. Lokacija ista – kod Secesijskog zdenca.

X