Mirta Marić

Osječko ljeto kulture postoji zbog publike, građana grada Osijeka i svih posjetitelja ove manifestacije koji dolaze kako iz Hrvatske, tako i iz inozemstva.

Mjesta u gledalištima uvijek nedostaje, interes je velik, ima i nepredviđenih situacija. Kako bi sve funkcioniralo besprijekorno zadužene su mlade snage OLJK-a na čelu s Mirtom Marić.

Organizaciji proces počinje puno prije sam manifestacije. Koja su vaša zaduženja?

Mlade snage, hahahah, hvala ti Srđane! Voditeljica sam službe hostesa koje raspoređujem na brojna događanja koja su ponekad i istovremeno, no dugogodišnje iskustvo omogućuje nam da bez previše stresa, ljubazno i uz osmijeh smjestimo zainteresirane sugrađane i uputimo ih na njihova mjesta u gledalištu. Nepredviđenih situacija ima uvijek, uglavnom se odnose na promjenu mjesta izvođenja zbog loših vremenskih prilika, no i to se pravodobnim obavijestima i uputama na licu mjesta brzo može organizirati. Sjećam se jedne prigode kada je predstava iz dvorišta Rektorata premještena u prostor Arheološkog muzeja u koji stane 40-tak osoba, a pojavilo se 500-tinjak zainteresiranih građana. No, iako se ponekad gledatelji ljute što ne mogu pogledati željeni program, uz osmijeh i lijepu riječ naših hostesa vrlo brzo se dogovorimo i predložimo neki drugi program. Lokacije izvođenja programa diktiraju često i broj gledatelja, a Osječko ljeto kulture doista je kroz 21 godinu uspjelo afirmirati brojne zaboravljene prostore grada kao mjesta na kojima živi umjetnost. To za nas koji organiziramo smještaj publike znači više truda i bolju organizaciju, ali uvijek se veselimo velikom zanimanju gledatelja.

Sudjelovati u provedbi OLJK-a za velik broj studentske populacije ujedno je i velika prilika za upoznavanje s organizacijskim procesima ali i kulturno umjetničkim programima. Možete li nam reći više?

Prilika za rad i sudjelovanje na Osječkim ljetima kulture veseli me od početka, budući da radim u Dječjem kazalištu Branka Mihaljevića poznati su mi organizacijski procesi i priprema predstave i različitih programa, no koncept festivala/manifestacije kakva je Osječko ljeto kulture zahtjeva dobru višemjesečnu pripremu i brze reakcije. Ono što gledatelji ne vide daleko je dugotrajnije u pripremi od samog izvođenja programa. Tehnička služba OLJK-a svakodnevno i svakonoćno mijenja vizure prostora izvođenja, postavlja nove scenografije, rasvjetu, gledališta često na nekoliko mjesta. Dečki su stvarno dobro organizirani i doista se narade za vrijeme trajanja manifestacije. Zahtjevna je, dakako, i priprema manifestacije koja traje više mjeseci i uključuje izbor programa od onih kazališnih, glazbenih, likovnih i slično, a sve kako bi naši sugrađani mogli besplatno pogledati ponajbolja umjetnička ostvarenja iz Hrvatske i inozemstva. Organizacijski odbor OLJK-a doista svake godine trudi se izabrati recentna ostvarenja i uravnoteženo rasporediti programe u različitim kategorijama. Služba hostesa mali je, ali neophodan, kotačić koji osigurava da gledatelji pogledaju željeni program bez ljutnje i stresa. Posebno sam zahvalna pročelniku Odjela za društvene djelatnosti Grada Osijeka Draženu Aleriću s kojim surađujem dugi niz godina i sretna sam što sam od 2003. godine (kada sam kao hostesa počela raditi na „ljetu“) pogledala gotovo sve programe i upoznala brojne umjetnike koji su zahvaljujući Gradu Osijeku i Organizacijskom odboru OLJK-a pohodili naš grad. Vjerujem da svi iz Osijeka nose pozitivna iskustva i da se rado vraćaju na Osječko ljeto kulture.

Mirta, Osječko ljeto kulture manifestacija je za koju se uvijek traži “stolac” više. Što savjetujete publici?

Strpljenje, pogotovo u ovim epidemiološki zahtjevnim vremenima, budući da je zanimanje za programe ogromno, a stolaca uvijek premalo. No, uz dobru organizaciju i dolazak na vrijeme, gotovo uvijek uspijemo smjestiti sve zainteresirane sugrađane na programe OLJK-a. Najradije se sjećam godina u kojima su stotine i tisuće gledale pojedine programe i nadam se da će se ta vremena što prije vratiti. Neće nam biti teško i s veseljem ćemo smjestiti zainteresiranu publiku na svaki koncert, predstavu, performans ili izložbu.

X