“Jonathanov let” – istinska oda slobodi

I tako dođe vrijeme da se tinejdžeri vrate u Dječje kazalište… jer je, premijera “Jonathanovog leta” ansambla Dječjega kazališta Branka Mihaljevića, pod redateljskim okom Nikole Zavišića, neizostavni dio razumijevanja, odgoja i traženja pravog puta tijekom odrastanja. Priča ispričana na jedan poseban, moderan, zanimljiv i misaon način obogaćuje kulturnu ponudu grada, jer donosi nešto što dosad nismo imali prilike doživjeti.

Iznimno zahtjevno djelo prema romanu “Galeb Jonathan Livingston” Richarda Bacha prilagodio je Nikola Zavišić, za kojega je ovo bio novi izazov. Zapravo, ovo je novi uspjeh cijele ekipe koja je radila na predstavi i koja zaslužuje samo riječi hvale. Uz redatelja Nikolu Zavišića, koji potpisuje režiju, prilagodbu teksta i oblikovanje svjetla, autorsku ekipu čine: kostimografkinja Maja Mirković – koja je ovom prvom suradnjom s osječkim Dječjim kazalištem obilježila i svoju stotu premijeru; scenografkinja Irena Kraljić, autor glazbe Willem Miličević, scenski pokret – Dunja Jocić, a asistentica redatelja je Areta Ćurković. Letači su: Edi Ćelić kao Jonathan, Lidija Kraljić Zavišić je Flip, Đorđe Dukić – Uč-Jang, Snježna Ivković – Mali koralj – Koraljka, Areta Ćurković – Daleka Hrid – Dalia i Mirel Huskić – Saliven. Priča je to o letenju kaže redatelj Nikola Zavišić… Pomalo onom pravom, uz pomoć krila, koje poštuje zakone fizike i kojim se koriste ptice. Malo više o onom unutarnjem letenju, istraživačkom, koje se događa u nama i koje nam pomaže da upoznamo sami sebe, svijet oko nas i proširimo granice, vanjske i unutarnje. Ovo je priča o ljubavi i strasti prema letu i svakodnevnoj želji za usavršavanjem. Galeb Jonathan od rođenja je drukčiji od svoga jata. Za razliku od njihovog cilja – čistog opstanka, Jonathan ima svoj cilj – letjeti što brže, dostići savršenstvo istražujući granice svojih mogućnosti. Izopćen iz jata postaje usamljenik… Ovo je priča o sukobu stvarnosti i snova, poezije i banalnosti, mašte i straha.

Pozivamo vas da se upustite u let s galebom Jonathanom, da pobijedite svoje strahove i ograničenja, hrabro skočite u more vlastite mašte i zaplivate ka horizontu.

Tko zna gdje će nas to odvesti. Vrijedi pokušati.

Repriza premijerne izvedbe bit u četvrtak, 9. srpnja 2015, u Dječjem kazalištu Branka Mihaljevića, s početkom u 21 sat i 30 minuta.

X