Izvrsna predstava Laboratorij života, repriza Tri žene i premijera Danteova pakla za 700. obljetnicu autorove smrti!

„Laboratorij života“ predstava Umjetničke organizacije LOFT izvedena je u sklopu u Kulturnome centru u Osijeku. Riječ je o autorskome projektu Marija Jakšića i Morane Dolenc, a glumac Mario Jakšić kaže kako je riječ o djelomice autobiografskom tekstu i govori o jednoj traumi nakon koje dječak Bobo prestaje govoriti i služi se različitim neverbalnim vještinama kako bi preživio dan, ima i lutku koja se također zove Bobo i koja mu služi kao filter da bi mogao progovoriti. U predstavi se Jakšić koristi neverbalnim kazališnim jezikom gibberish i pokušava kroz kazališnu igru roditeljima i djeci ukazati na strahove i probleme odrastanja.

U Dječjem kazalištu Branka Mihaljevića izvedena je repriza drame Vedrane Klepice „Tri žene“ u režiji Roberta Raponje i koprodukciji Tigar Teatra i Teatra Fort Forno. Topla, dojmljiva, aristokratska i damska predstava ponovno je oduševila gledatelje u donjogradskom teatru, a Blanka Bart, Tatjana Bertok Zupković i Helena Minić Matanić zaslužile su gromoglasan pljesak.

Iako mišljena za izvedbu na otvorenom zbog nestabilnog vremena predstava „Pakao (pandemije, potresa, pohlepe i požude) Dantea Alighieria u režiji Ivana Lea Leme izvedena je u Hrvatskom narodnom kazalištu u Osijeku. Glumica i ravnateljica Drame osječkog HNK kaže kako postavljanjem se ovog komada i naše Kazalište Osječko ljeto kulture priključuju cijelome svijetu u obilježavanju 700. obljetnice Danteove smrti. Priča je nevjerojatno aktualna i nakon 700 godina, Dante se kroz sve krugove pakla susreće s cijelim čovječanstvom koje se teško mijenja i izrazito sporo uči, i da ima iste mane, daje vrijednost stvarima koje nisu vrijedne i ne ispunjavaju nas suštinski pojašnjava Blašković. Redatelj Ivan Leo Lemo kaže kako su zapravo aktualni ljudi koji u sebi, i nakon sedam stoljeća, traže mane i ponore ljudskoga duha. Pohvalio je mladu glumačku ekipu koji su se potpuno predali radu na predstavi i „otvorili se kao lepeze“ kroz osam krugova pakla, a malo autorskije od popisa grijeha, deveti krug smo malo „našiljili na današnju foru“ povezujući naše današnje narcisoidno doba s valutom slave i nekim novim simptomima koji u ono doba nisu bila toliko manifestirana. U predstavi igraju Petra Bernarda Blašković, Tea Šimić, Anđela Kusić, Nina Vidan, Martina Mandek, Martina Terzić, Mihael Elijaš, Filip Sever, Lovro Ivanković, Ivan Simon i Matko Duvnjak. Koreografiju potpisuje Leo Mujić, dramaturgiju Nina Skorup, glazbu Zvonimir Dusper, a izbor kostima i oblikovanje rasvjete redatelj Ivan Leo Lemo. Predstava je zaključena frenetičnim pljeskom oduševljene publike. Pakao je, očito, raj OLJK-a.

X