Izložba “Vasarely, Mujezinović, Konjović”

Izložba je otvorena 15. travnja 2015. uz sudjelovanje gradonačelnika Pečuha, Tuzle i Sombora (Zsolt Pava, Jasmin Imamović i Saša Todorović), a uoči predaje kandidature za prestižnu titulu Europske prijestolnice kulture 2020.

Grad Osijek je ušao u drugi krug izbora hrvatskoga kandidata za ovu prestižnu titulu te ovim putem, u okviru Osječkoga ljeta kulture 2015., zahvaljuje prijateljskim susjednim gradovima na potpori i sudjelovanju.

„Izložbom triju umjetničkih djela istaknutih autora rođenih u Pečuhu, Tuzli i Somboru, gradovima prijateljima i suradnicima Grada Osijeka, željelo se istaknuti umjetničke veze među ovim gradovima u široj regiji. Tri muzeja iz tri grada izlažu tri umjetnine trojice svojih najznačajnijih umjetnika rođenih u tome gradu. Ovi su umjetnici svojim rodnim gradovima darovali svoja umjetnička djela i svoje kuće. Geste koje se ne viđaju često.

Na poziv osječkog gradonačelnika gospodina Ivana Vrkića, odazvali su se gradonačelnici gradova Pečuha, Tuzle i Sombora s kojima Osijek ima dugogodišnje intenzivne kulturne veze kako bi simboličnom gestom, posudbom jedne umjetnine iz svoje muzejske ustanove podržali kandidaturu Grada Osijeka za Europsku prijestolnicu kulture 2020. godine.

Grad Osijek ovu je izložbu priredio u jednoj od najstarijih i najvećih muzejskih ustanova u Republici Hrvatskoj, Muzeju Slavonije, koji je osnovan 1877. godine kao Muzej Slobodnog i kraljevskog grada Osijeka, a danas je nacionalni muzej kojemu je, od 1994. godine, osnivač Republika Hrvatska.

Nadamo se da će i 2020. godine ovi gradovi i muzeji biti aktivni dionici bogatog kulturno-umjetničkog programa koji će u Osijek, i Muzej Slavonije, primamiti što veći broj domaćih i stranih posjetitelja“.

Grgur Marko Ivanković

X