Izložba, koncert, mjuzikl, filmska večer

U sklopu OLJK-a 2018, u segmentu vezanom u suvremenu umjetnost, osječkoj javnosti bit će predstavljen jedan od najznačajnijih projekata vizualne umjetnosti kojima se suvremeni umjetnici predstavljaju na međunarodnoj sceni. Na izložbi koja je Hrvatsku predstavljala na prošlogodišnjoj, 57. Međunarodnoj izložbi vizualnih umjetnosti – La Biennale di Venezia, kulturna će javnost imati priliku razgledati instalacije umjetnika Tine Gverović (Fantomska trgovina: More Ljudi (Phantom Trades: Sea of People) i Marka Tadića (Događaji koje treba zaboraviti (Events Meant to Be Forgotten) prema koncepciji Branke Benčić, kustosice i povjerenice hrvatskog paviljona. Izložba Horizont očekivanja okupila je dvije umjetničke pozicije koje se bave različitim stanjima i pitanjima, poput neizvjesnosti, nesigurnosti ili kolapsa, pri čemu umjetnici koriste različite medije – od instalacije, preko objekta, videa, animacije, slikarstva, kojima stvaraju niz međuodnosa, a dramaturgija postava zamišljena je tako da angažira ulogu promatrača i artikulira njegovo kretanje kroz prostor. Izložba je pokušala uprizoriti istovremeno mjesto kolapsa i mjesto transformacije i imaginacije. Otvorenje je predviđeno u 18 sati i 30 minuta, u Galeriji Waldinger.

Drugi događaj drugog dana jest „A capella“, koncert Komornog zbora „Ivan Filipović“ iz Zagreba koji će biti održan u 20 sati u Crkvi sv. Mihaela u Tvrđi. Komorni zbor IVAN FILIPOVIĆ osnovan 1998. godine, jedan je od najuspješnijih a cappella ansambala u Hrvatskoj. Izvrsna vokalno-tehnička sprema omogućuje mu stilski diferencirano izvođenje i vrlo zahtjevnih djela zborskog repertoara od 16. do 21. stoljeća. Te odlike donijele su Zboru nagrade na svim hrvatskim i prestižnim svjetskim zborskim natjecanjima. Na programu sutrašnjeg koncerta moći ćete čuti djela Brucknera, Lauridsena i Whitacrea.

Središnji događaj drugog dana zasigurno je mjuzikl „Violinista na krovu“, nastao u koprodukciji Srpskog narodnog pozorišta i Novosadskog pozorišta. Radnja mjuzikla na uzbudljiv, potresan, ali i humorističan način govori o tradiciji i napretku, o mukama Židova u Rusiji i njihovoj nadi u bolji život. Usto, podjednako važan element atraktivnosti i privlačnosti ovog mjuzikla predstavlja sama glazba. Note koje cvile i jadikuju, koje se smiju i jecaju, smijeh sa suzom u oku – to je odlika klezmer glazbe, koja potiče od istočnoeuropskih Židovaa Aškenaza. U predstavi svira i čuveni Budapest klezmer bend.

Drugi dan završavamo filmskim večerima u sklopu kojih će od 21 sat biti prikazan film „Mali šef“, a u kasnijem terminu, u 23 sata, „Vozač“. Filmovi se prikazuju na Šetalištu, kod Secesijskog zdenca.

X