Hrvatska je u polufinalu. Aha, nije to vijest koju od mene očekujete … onda ću vam reći ovako – ja sam odgledala i predstavu i „finale“ utakmice! I? Tko je bolje prošao?

USUSRET VIZUALNIM STUDIJIMA U OSIJEKU

Vizualni studiji zaživjet će u Osijeku od akademske godine 2019/20., kao prvi takvi studiji u Hrvatskoj. Inicijator, Krešimir Purgar, objavio je to na predstavljanju studija, i svoje četiri knjige posvećene toj temi, u Muzeju likovnih umjetnosti u Osijeku, u sklopu Osječkog ljeta kulture. Za razliku od povijesti umjetnosti, ovaj studij pružat će uvid u puno šire područje, a studentima bi trebao omogućiti suvremen pristup učenju – bez tzv. bubanja činjenica ili nekih godina napamet. Učit će konzumirajući vizualne podražaje i interpretirajući ih na svoj način, a ne kako je netko propisao. Vrijeme u kojem živimo zahtjeva uvođenje ovakvog studija, jer nije u redu baviti se samo „visokom umjetnošću“ s obzirom na svu količinu vizualnih informacija koje tijekom dana upijamo, jedan je od glavnih razloga za pokretanje ovog studija, a osječka Akademija, s obzirom na to da je riječ o jednoj od najmlađih visokoškolskih ustanova tog tipa u Hrvatskoj, idealna je za to.

OLJK2018 - Kad - tad

KAD-TAD

“Kad – tad” svi će naučiti da je bolje izbjegavati stresne situacije (čitaj gledanje čitave utakmice) i da je bolje otići pogledati predstavu oko koje ćeš se zamisliti. Jesi uopće shvatila poantu ili uopće nije ni bitno jesi shvatila kao što su shvatili drugi, ili je poanta u tome da se zapitaš i da razmišljaš. Tri glumice… tri različita lika… ali jesu li to tri različita lika, ili je riječ o “potrojenoj” osobi… i tako, zaokupljene tim mislima, nas 40-ak žena i jedan-dva muškarca koji su ŽELJELI doći u Barutanu, a nisu tamo bili jer su morali, odlazimo dalje svojim putem… s mislima u glavi da ćemo kad-tad shvatiti. Čak ni pobjeda nogometne reprezentacije ne odvlači misli od predstave. Doduše, da nam je to bitno, ostale bi uz nogomet. Bitnije je pokušati shvatiti…

X