Dubravka Pađen Farkaš

Danas se družimo s pedagoginjom, ravnateljicom Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek, spisateljicom čarobnih slikovnica, začetnicom festivala slikovnice “Čuvari priča”, dugogodišnjom članicom Organizacijskog odbora OLJKa – Dubravka Pađen Farkaš.

Pa krenimo.

Dugogodišnja ste članica Organizacijskog odbora OLJK-a, recite nam malo više o samim počecima vašeg sudjelovanja.

Organizacijskom odboru OLJKa pridružila sam se prije nekoliko godina, u vrijeme kada je ova sjajna manifestacija preboljela većinu dječjih bolesti, disala punim plućima i sigurnim se korakom kretala prema punoljetnosti. Sama ideja da sam zajedno s drugim članovima organizacijskog odbora bila u mogućnosti sudjelovati u kreiranju i osmišljavanju programa omogućila mi je ( svima nama) da bolje sagledam potrebe i interese postojeće publike te da se kroz to trudim svake godine osmisliti neke nove sadržaje za neku novu publiku. Priznajem, to nije bilo uvijek jednostavno i lako. Često je znalo biti izazovno, velikim djelom zbog, uvijek ograničenih financijskih mogućnosti, ali i zbog silne odgovornosti prema publici, koja je svake godine pokazivala sve veće zanimanje za programe OLJKa, i uvijek se tražilo mjesto više, zbog velikog interesa. Valjalo je osmisliti raznovrstan i kvalitetan program koji će zadovoljiti i odgajati publiku različitih dobnih skupina pa je potpuno jasno da je taj, volonterski posao, za mnoge članove Organizacijskog odbora znao biti izuzetno zahtjevan. No, sreća prati hrabre, pa je tako Osječko ljeto kulture iz godine u godinu podizalo ljestvicu, bivalo sve više programski i ambijentalno uvezano u samo tkivo Grada.

Međunarodni Festival slikovnice “Čuvari priča”, u organizaciji Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek, već je nekoliko godina sastavni dio programa OLJK-a. Knjižnica kao kulturna ustanova već je bila uključena u program, ali kako je sve počelo s Čuvarima priča?

Kao što ste i rekli, Knjižnica je kroz organizaciju književnih susreta već sudjelovala u OLJKu, ali kako su programi tijekom ljeta kulture namijenjeni i djeci, ponudili smo Organizacijskom odboru da u svoj program uvrste i Festival “Čuvari priča”, kao jedini urbani festival namijenjen djeci, ali i odraslima na području Osijeka i šire regije. Cilj ovoga Festivala jest, objedinjujući edukativnu, umjetničku i socijalnu komponentu, doprijeti do nove, mlade publike i proširiti njihov estetski doživljaj vezano uz kvalitetnu ilustraciju i tekst, istaknuti važnost čitanja i senzibilizirati ih za pisanu riječ s ciljem poticanja čitanja, očuvanja tradicije i jačanja uloge knjižnice kao kulturnog i informativnog središta. Istovremeno, aktivnosti Festivala namijenjene su i odraslima kako bi se upoznali s kvalitetnim slikovnicama, autorima i ilustratorima te važnošću čitanja djeci od najranije dobi. “Čuvari priča” jedinstvena su manifestacija koja se odvija svakog prvoga tjedna u srpnju na osječkim ulicama, trgovima i parkovima, ustanovama kulture i okuplja veliki broj posjetitelja te se kao takva savršeno uklapa u program OLJKa, gdje smo u konačnici zasluženo i pronašli svoje mjesto.

I za kraj, zamislimo jedan savršeni scenarij. U nekim savršenim uvjetima, gdje financije ne bi bile upitne, koje su Vam najveće želje za Čuvare priča? Koje goste biste voljeli dovesti, ima li programa koje biste tada proveli, a do sada nisu bili mogući?

Kao što je davno rekao Voltaire “Savršenstvo je neprijatelj dobrome”, tako moram reći da sam i ja osobno zadovoljna sa smjerom u kojemu je naš festival “Čuvari priča” zaplovio. U samom smo se početku povezali s drugim ustanovama kulture, udrugama, a i činjenica da je program u određenom obimu financiralo i Ministarstvo kulture i medija, pomoglo je u realizaciji programa. Poznati, renomirani hrvatski ilustratori i knjževnici, rado su se odazvali na ovu manifestaciju, a ono što je festivalu pomoglo da postane tradicionalnim i međunarodnim, nakon nekoliko godina, bila je publika. Interes za sudjelovanje na programima “Čuvara priča” bio je izuzetan, te je ubrzo uslijedila i podrška Grada Osijeka. E sada ono savršeno, bilo bi sjajno kada bi na festivalu sudjelovali ilustratori i književnici poput australijskog umjetnika Shaun Tana, engleskog književnika Nila Gaimana, američkog ilustratora Dav Pilkeya i mnogi drugi, koji bi festival učinili apsolutno savršenim.

X