Drugi, programima prebogat dan OLJK-a

Eh, da je više večeri u Osijeku kakva je bila ova subota, posljednji dan lipnja. Samo u sklopu OLJK-a zabilježili smo četiri genijalna programa, svaki poseban na svoj način. A OLJK-u još valja dodati i Osječku ljetnu noć. Osječani se ne mogu požaliti da im je večeras bilo dosadno.
OLJK je ponešto ponudio i ljubiteljima likovne, i glazbene, i kazališne i filmske umjetnosti. Počeli smo sa suvremenom umjetnošću, u Galeriji Waldinger, gdje je otvorena izložba, jedan od najznačajnijih projekata vizualne umjetnosti kojima se suvremeni umjetnici predstavljaju na međunarodnoj sceni. Riječ je o „Horizontima očekivanja“ kojima se Hrvatska predstavljala na prošlogodišnjoj, 57. Međunarodnoj izložbi vizualnih umjetnosti – La Biennale di Venezia. Osječka kulturna javnost do kraja srpnja imat će priliku razgledati instalacije umjetnika Tine Gverović i Marka Tadića prema koncepciji Branke Benčić, kustosice i povjerenice hrvatskog paviljona. Izložba Horizont očekivanja okupila je dvije umjetničke pozicije koje se bave različitim stanjima i pitanjima, poput neizvjesnosti, nesigurnosti ili kolapsa, pri čemu umjetnici koriste različite medije – od instalacije, preko objekta, videa, animacije, slikarstva, kojima stvaraju niz međuodnosa, a dramaturgija postava zamišljena je tako da angažira ulogu promatrača i artikulira njegovo kretanje kroz prostor.

U Crkvi svetog Mihaela – „A capella“, koncert Komornog zbora „Ivan Filipović“ iz Zagreba. Ovaj zbor, osnovan 1998. jedan je od najuspješnijih a capella ansambala u Hrvatskoj. Izvrsna vokalno-tehnička sprema omogućuje mu stilski diferencirano izvođenje i vrlo zahtjevnih djela zborskog repertoara od 16. do 21. stoljeća. Te odlike donijele su Zboru nagrade na svim hrvatskim i prestižnim svjetskim zborskim natjecanjima. Osječani su imali prilike uživati u djelima Brucknera, Lauridsena i Whitacrea.

Središnji događaj drugog dana zasigurno je mjuzikl „Violinista na krovu“, nastao u koprodukciji Srpskog narodnog pozorišta i Novosadskog pozorišta. SNP se prije dvije godine predstavio u našem gradu izvrsnom predstavom „Na Drini ćuprija“. Violinista, ili hrvatski „Guslač na krovu“ na uzbudljiv, potresan, ali i humorističan način govori o tradiciji i napretku, o mukama Židova u Rusiji i njihovoj nadi u bolji život. Iako radnjom smješten na početak prošlog stoljeća, kao i sva bezvremenska djela, odlično oslikava i današnju sliku suvremenog društva. Posebice u onome dijelu koji ljubavi i obitelji pretpostavlja tradiciju, vjeru i „što će selo reći“ način života, naćalost ponovno sve više prisutan u hrvatskoj svakodnevici. Posebnu dozu emotivnosti donosi upravo tzv. klezmer glazba, koja potiče od istočnoeuropskih Židova Aškenaza. U predstavi svira i čuveni Budapest klezmer bend. 60 članova ansambla, kroz glumu, pjesmu, ples izvrsno je prenijelo emociju gledateljima i još jednom pokazalo što znači biti veliko kazalište. S nestrpljenjem očekujemo neki novi uradak kojim će doći na neko od idućih Ljeta.

I na kraju – filmska večer! Usprkos mokrome tlu od kiše koja nas je zalijevala proteklih desetak dan, i prilično niskim temperaturama za posljednji dan lipnja, gledatelji su oduševili brojem onih koji su odlučili iskusiti drugačiji način gledanja filmova. Bravo za Savjet mladih o čijem je projektu riječ i bravo za sve koji su došli.

I vidimo se ponovno sutra!

X