Dražena Vrselja

U Razgovorima ugodnim danas smo ugostili diplomiranu ekonomisticu, bivšu predsjednicu Organizacijskog odbora OLJKa i trenutnu intendanticu Hrvatsko narodno kazalište u Osijeku – Drazena Vrselja.

Recite nam za početak kako je i kada počela vaša romansa s OLJKom, a koja s obzirom na funkciju koju obaljate traje i dalje?

Kako ste lijepo rekli „moja romansa“ koja je uvijek završila s potpunom ljubavlju i s happy endom, započela je davno, davno još preko sudjelovanja s nizom predstava HNK u Osijeku, a kroz niz godina postojanja OLJK-a. Još 2015. godine bila sam predsjednica Organizacijskog odbora Oljk-a, a nakon toga i 2016. Ta 2015. bila je zanimljiva jer smo otvorili Ljeto u dvorani Gradski vrt s mjuziklom „Mamma Mia“. Bilo je to veče za pamćenje. Od kako sam intendantica doista je kazalište pokazalo veliku odgovornost i svojim dvjema premijernim produkcijama obogatilo sadržaje na Ljetima kulture. Prošle je godine to bila ambijentalna predstava Doljnjogradska obala, autora Drage Hedla, a u režiji Zlatka Svibena, a ove godine, u bremenita vremena zakočena Covidom-19, koprodukcija s GK „Gavella – „Višnjik“. Predstava je dobila 6 nominacija Hrvatskog glumišta, a nagradu u kategoriji mladog glumca dobila Antonija Mrkonjić.

Jako ste dugo dijelom OLJKa, kao bivša predsjednica Organizacijskog odbora ispričajte nam malo o samom procesu pripreme za OLJK. Nama običnim ljudima je teško to i pojmiti kada takav jedan projekt kreće od praznog papira i onda u konačnici dobijemo vrhuski završni proizvod.

Pripreme za sljedeći Oljk počinju čim završi ovaj sadašnji. To je vrlo naporan, svakodnevni rad koji uključuje niz aktivnosti, a traje do samog početka Otvaranja Ljeta kulture. Rad na OLJKu je timski rad i bez te sinergije možete se vi kao osoba pokidati, ali rezultata neće biti. Važno je puno istraživati, gledati predstave, biti u kontaktu s ljudima, pratiti događanja, tj. biti što bi se reklo u tijeku i žiži stvari. Naravno da je ipak lako to sve iskoordinirati kad ste kako bi vi rekli „profesionalac“. Ali sve što radimo na OLJK-u, činimo za kako vi kažete „obične ljude“. To i jest smisao vrijednost i ljepota, kulturu i umjetnost približiti običnim ljudima. Primjerice, rad na „Doljnjodravskoj obali“ bitno je drugačiji nego rad na „Višnjiku“ tako da se ne može dati jedinstven recept. Naravno da postoji uobičajena dinamika, gotovo matematički zadanih elemenata stvaranja projekta od željenog teksta, pronalaženja redatelja i autorske ekipe, čitaćih proba sve do prvih režijskih, a na kraju generalnih proba i premijere.

Osječki HNK i premijere se sada već tradicionalno vežu uz OLJK. Možete li nam nešto malo otkriti vezano za sljedeći OLJK? Ako baš ne smijete, podijelite s nama barem neke želje I očekivanja koja imate od sljedećeg OLJKa.

Drago mi je da ste primijetili da je HNK u Osijeku postao vidljiv kroz svoje premijerne produkcije na OLJK-u. Želja mi je da se i u 2021. godini ponovi predstava „Višnjik“, jer je šteta da ju je vidjelo malo posjetitelja (zbog propisanih mjera vodila se briga o ograničenom broju gledatelja). Ne mogu prežaliti da nismo uspjeli odigrati još „Doljnjodravskih obala“, ali jednostavno zbog Corone sve je palo u vodu (imali smo dogovorenih deset izvedbi na istoj lokaciji tijekom cijelog lipnja 2020. godine). O novim naslovima i produkcijama trenutno je teško govoriti, planovi postoje i prijavljeni su na Ministarstvo kulture kroz aplikacije za OLJK 2021 godinu. Neću otkriti naslove, eto tek da je jedna baletna predstava, a druga će sigurno biti hit jer se radi o jednom stripu. Što se očekivanja tiče, uvijek sam optimist, ali sljedeća će godina zasigurno biti opterećena recesijom i bit će prepuna izazova. No kad ima volje, vrijednih ljudi bit će i rješenje. Neka je nama zdravlja… Bit će i OLJK-a 2021.!

X