Dražen Alerić

Kultura nije trošak, nego izravna i neizravna dobit te je neophodno u nju više ulagati, a ne smanjivati sredstva – riječi su Dražena Alerića, pročelnika Upravnog odjela za društvene djelatnosti i dugogodišnjeg sukreatora programa Osječkog ljeta kulture.

Organizacijski odbor Osječkog ljeta kulture ima devetnaest godina iskustva iza sebe. Mnoge ste izazove uspješno riješili, no koji vam je zadao najveće muke? Možete li nam reći više o problemima s kojima se susrećete tijekom organizacije OLJK-a?

Često volim reci da je naša vodilja kako svaki sljedeći OLJK treba biti kvalitetniji od prethodnog. Zaista tako mislim i svi radimo u tom smjeru. Izazova je bilo uvijek i svaki je bio zahtjevan, uglavnom su bili financijski i meteorološki, no na svaki smo mogli manje više samostalno utjecati, osim na ovogodišnji koji, zbog još uvijek aktualnog Covida-19, nije, nažalost, onakav kakav smo radili svih ovih godina. Kao sto znate, kazališta i glumci, umjetnici uopće, nisu radili u svom prirodnom okruženju, nije bilo novih uradaka, radili su online i umjetnost je nekako, po meni neprirodno i nepotrebno, bila po strani. Razmišljali smo o OLJK-u u rujnu, neki su čak predlagali prebacivanje u sljedeću godinu, ali nekako sam mislio da 20. OLJK treba početi u svom terminu 29. lipnja jer samo tako možemo obilježiti ovu veliku obljetnicu. I dok su mnogi izlazili s odgodama drugih velikih događaja, mi smo strpljivo čekali i osluškivali stanje u vezi s pandemijom i preporuke Stožera civilne zaštite RH i, čini se, uspjeli. OLJK će biti kvalitetan, bolji od prošlogodišnjeg i, neće se previše osjetiti da smo, do jučer, bili pod posebnim okolnostima. Sve na kraju nekako završi dobro, jer ako nije dobro, znaci da još nije kraj.

Odabiru konačnog programa prethodi višemjesečno praćenje brojnih izvedbi umjetničkih društava, zborova, predstava, koncerata i drugih kulturnih sadržaja. S jedne strane veliko zadovoljstvo, s druge velika odgovornost? Kojim elementima se vodite pri odabiru?

Uvijek je zadovoljstvo i užitak prisustvovati nekom obliku umjetničkog stvaralaštva. Umjetnost čini razliku i propitkuje puno toga u našem društvu što se sami nekada ne usudimo, a i institucije znaju zakazati. Zato je to, na neki način, glas naroda. I ako nakon predstave, izložbe, filma, knjige… ne razmišljamo o doživljenom u kontekstu sadašnjeg trenutka ili osobnog iskustva, nešto ne štima, ili s umjetničkim djelom ili s nama. Uglavnom s nama. Osječko ljeto kulture ima organizacijski odbor koji kreira cjelokupni program. Čine ga priznata i poznata imena osječke kulturne scene i svatko iz svog dijela predlaže ono sto misli da zavrjeđuje nastup na OLJK-u. Trudimo se da je svaki sadržaj, barem netko, pogledao, poslušao ili pročitao. Naravno da nikad nisu svi zadovoljni, ali ako mi možemo nakon OLJK-a sebi pogledati u oči i zaključiti da smo napravili sve sto smo mogli, onda je to to. Osječko ljeto kulture kvalitetom treba odskakati od uobičajene ponude, ali bitan nam je i zabavni karakter, budući da je riječ o ljetnom razdoblju kad je cijela priča, ipak, malo opuštajuća. Također, zelja nam je dovesti u Osijek sadržaje koje naši sugrađani ne mogu bas tako lako vidjeti. Ne može bas svatko i uvijek otputovati u Zagreb, Novi Sad, Tuzlu ili bilo gdje drugdje pogledati nešto. Nije to bas tako jednostavno. Uostalom, ljudi imaju dosta posla, svakodnevnih opterećenja i briga tako da im 10-tak dana nekog drukčijeg svijeta, odmaka od rutine, malo zabave i smijeha te umjetnosti, vjerujem, dobro dođe.

Koja iznenađenja krije ovogodišnji OLJK, možete li nam nešto otkriti? Čujemo da je u pripremi zanimljiva suradnja vas i jednog poznatog osječkog ilustratora?

Iznenađenja su iznenađenja iako će program uskoro van. Jako je bitno da smo zadržali svoju vlastitu produkciju tako da ćemo i ove godine imati premijerni program HNK, DKBM i GG. To je izuzetno važno jer, osim sto pokazujemo snagu svojih ustanova i kulturnih radnika, nastavljamo tradiciju s kojom se ne mogu bas uvijek pohvaliti niti mnogi drugi festivali. Osim toga, ove ćemo godine premijerno prikazati dokumentarni film u povodu 20 godina OLJK-a, imat ćemo jedno zanimljivo otvaranje i zatvaranje te između toga kvalitetan program za koji se nadamo da će opravdati obljetnicu i tradiciju. Da, imat ćemo i još jednu premijeru, mislim prve osječke strip slikovnice u kojoj je moju priču više nego izvrsno ilustrirao sjajni Dražen Jerabek i zapravo sam počašćen da smo ostvarili suradnju. Priča je to o pravim, trajnim, istinskim životnim vrijednostima, o našem gradu pa čak i o tome kako je nastao OLJK te koliku su veliku ulogu u svemu imali dva psa i jedan mačak. Imat ćemo i još jednu pravu premijeru, a to je nas novi Trg Vatroslava Lisinskog na kojem će se ovog ljeto, zapravo prvi put, održati jedna velika kulturna manifestacija. Nadam se da ima dosta razloga da bar neko vrijeme, ovo ljeto, provedemo zajedno.

X