Došli smo do kraja!

Umorni i na izmaku snaga, ali sretni i zadovoljni, jer ponovno je, vas gotovo 10 tisuća ljubitelja kulture, uživalo u našim programima. 18. godinu za redom ponudili smo vam kvalitetne kulturne programe tijekom ljeta s ciljem oživljavanja grada, koje ste vi prepoznali i u velikom broju posjetili, pogledali, poslušali, osjetili…

Osječko ljeto kulture trajalo je dva tjedna, u organizaciji i produkciji Grada Osijeka. Cjelokupni program Osječkog ljeta kulture ostvario je niz visokokvalitetnih programa iz područja kazališne, glazbene i plesne, književne, likovne, filmske i novomedijske kulture, s posebnim naglaskom na suvremeni umjetnički izričaj u kazališnoj umjetnosti. Usprkos izvanrednim oscilacijama u vremenu i rasporedu „vatrenih“ koji nam nije išao na ruku, održano je svih 49 programa. Posebno smo ponosni na tri NAŠE produkcije – praizvedbu rock melodrame Branka Kostelnika, „Osječki long, long play“ u izvedbi Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku, hrvatsku praizvedbu drame „Konstelacije“ u izvedbi Gradskih galerija Osijek prema tekstu Nicka Paynea, te premijeru OLJK-a 2018. dječje predstave „Pingvini ne znaju ispeći kolač sa sirom“, koju je prema tekstu Ulricha Huba, izvelo Dječje kazalište Branka Mihaljevića u Osijeku.

U dva tjedna programa OLJK 2018. u Osijek je doveo više od 570 umjetnika, koji su nam došli iz Hrvatske, ali i Europe: od Vinkovaca do Zagreba, preko Novog Sada, Mostara, Tuzle, do Pečuha (Mađarske), Celja (Slovenija), Krakowa (Poljska), Mukacheva (Ukrajina)…. Izvedbe tih programa bile bi nemoguće bez 323 tehničara.

Ponovno je ostvarena odlična suradnja s ustanovama kulture – od Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku, Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića u Osijeku, preko Gradskih galerija Osijek i Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek, do Muzeja likovnih umjetnosti i Muzeja Slavonije. A domaćim snagama valja dodati i one izvan našega grada – Teatar to go, Gradsko kazalište Joza Ivakić Vinkovci, Organizacija RUPER i Teatar &TD, Teatar EXIT, Teatar Rugantino & Kazalište Planet Art, Multimedijalna koliba, Plesna mreža Hrvatske, Srpsko narodno pozorište i Novosadsko pozorište, Hrvatsko narodno kazalište u Mostaru, Hrvatsko kazalište Pečuh, Narodno pozorište Tuzle. U likovnoj umjetnosti ostvarena je suradnja s Srednjoeuropskih kulturnim centrom iz Novog Sada, koji nam je doveo veliku izložbu „Picasso u Osijeku“.

Imali smo punu i afirmativnu podršku medija, osobito Glasa Slavonije, koji je bio medijski pokrovitelj. Intenzivna suradnja uspostavljena je i s lokalnim tv kućama, Slavonskom i Osječkom televizijom, ali i Hrvatskim radijom Osijek. Po prvi put dobili smo i minute u Dnevniku Nove tv i trominutnu reportažu u emisiji In Magazin. Zahvaljujemo na praćenju i HTV-u, te portalu Osijek 031 koji je shareao sve naše objave.

U realizaciji umjetničkog i tehničkog programa sudjelovali su i brojni sponzori: Ministarstvo kulture Republike Hrvatske (tri premijerna programa), Osječko-baranjska županija, HEP d.d., Zagrebačka banka d.d. Zagreb, Turistička zajednica Grada Osijeka, Hrvatske šume d.o.o., Jadransko osiguranje d.d., INA d.d., Auto Mall, Monte mont, Snarp d.o.o., Bijelić Co, Hotel Central, Ford, Grand Auto Osijek. Izuzev navedenih, svoj veliki doprinos dao je i Grad Mostar, poklonivši dramu Gnijezdo u izvedbi Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru te Savjeti mladih Grada Osijeka i Osječko baranjske županije za filmski program.

Kao i svih proteklih godina, cilj je manifestacije bio zadovoljenje kulturnih potreba Osječana i građana svih gradova regije i šire i vjerujemo da smo u tome uspjeli. Osim posjećenosti programa, o tome svjedoče kontakti na društvenim mrežama, poput još uvijek najpopularnijeg Facebooka, ali i brzorastućeg Instagrama te Twittera, te vaši posjeti našoj web stranici.

U iščekivanju idućeg Ljeta kulture, srdačno vas podravljamo i pozivamo da se podsjetite nekih od programa istražujući našu web stranicu na kojoj vam donosimo i radijske i televizijske priloge, kao i članke iz Glasa Slavonije.

X