Crescendo pred smiraj …

RADIONICA GRAFIKE

Hrvatsko društvo likovnih umjetnika organiziralo je sedmu po redu Međunarodnu radionicu umjetničke grafike. Umjetnici već nekoliko dana vrijedno rade, a jučer su širom otvorili vrata ateljea i radionica kako bi građani, a ponajprije ostali studenti, mogli doći i vidjeti kako izgleda njihov rad. U ovogodišnjem izdanju radionica sudjeluju tri strana umjetnika – Kanađanin, Argentinac i Vijetnamac – sa zajedničkom poveznicom zvanom život u Parizu. S njima je kroz proteklih nekoliko dana radilo nekoliko izabranih studenata. I jedni i drugi slažu se kako im je zajednički rad puno pomogao – bilo da je riječ o znanju koje su stariji umjetnici prikupili kroz iskustvo i prenijeli mladima, ili o pozitivnoj mladalačkoj energiji koju su umjetnici “upili” od studenata.

NOVA KNJIGA DRAGE HEDLA

“Vrijeme seksa u doba nevinosti”, naziv je novog romana poznatog osječkog novinara ali i spisatelja Drage Hedla. Promocija je održana u jednom od novih prostora, kada je OLJK u pitanju, dvorištu III. (matematičke) Gimnazije u Osijeku. Pred velikim brojem okupljenih građana o knjizi su govorili Kristijan Vujičić, Ivana Bodrožić i Davor Špišić, dok je ulomke tekstova čitao Željko Lončarić Žec. Ova je knjiga svojevrsni nastavak “Donjogradske obale” i donosi život ne dogodovštine glavnog lika Dade u zreloj životnoj dobi. Najkraće bi ga se moglo opisati, rečeno je na promociji, kao prvotno zamišljen ljubić koji se

PINGVINI NE ZNAJU ISPEĆI KOLAČ SA SIROM

Nakon generalne probe, izvedena je i ambijentalna premijera Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića u Osijeku koje uvijek, na najbolji mogući način, sudjeluje u programu Osječkog ljeta kulture. Ovoga puta s izvrsnom predstavom nastalom prema tekstu Ulricha Huba “Pingvini ne znaju ispeći kolač sa sirom”. Okupljeni mališani i oni nešto veći klinci mogli su saznati što se dogodi kada dva pingvina pojedu rođendanski kolač krtu i kako se u čitavu tu priču uklapa kokoška u štiklama.

BISTRI VITEZ DON QUIJOTE OD MANCHE

Pretposljednji dan OLJK-a zatvorili su uvijek dragi gosti iz prijateljskog grada Tuzle. Narodno pozorište Tuzla odigralo je, službeno nazvano, dramu „Bistri vitez don Quijote od Manche“. Osim što je definirao roman kao književnu vrstu, Cervantes je svojim „Don Quijotom“ otvorio mnoge mentalne kanale koji su toliko suvremeni da je sasvim razumljivo što su i u novom tisućljeću tako živi i zdravi i što se mi danas time bavimo. No, čak i oni koji su čitali Cervantesa mogli su ga u izvedbi Tuzlaka tek nazrijeti. A upravo je to i bio cilj redatelja Nikole Zavišića. Dati novu, suvremenu interpretaciju Don Quijotea. Postigao je to na način da je svih osmero glumaca, koliko ih sudjeluje u predstavi, u jednome dijelu glumilo glavnog lika, ali i sve ostale. Veliku ulogu u predstavi igra i glazba, koja sve skupa diže na novu, još višu razinu.

X