Četvrti dan donosi četiri programa

Četvrti dan donosi četiri programa – promociju monografije, plesnu predstavu, rajasthani folk performance i performance.

Slikar Josip Alebić rođen je 1945. godine u Osijeku. Iako je radni vijek proveo podučavajući na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu, svojim je djelima i emocijama uvijek ostao vezan uz Osijek. Alebić je sudjelovao i u osnivanju Umjetničke akademije u Osijeku, te je jedno vrijeme bio privremeni dekan. Njegov doprinos osječkoj umjetničkoj sceni je velik – bio je značajan akter likovne scene posljednjih četrdesetak godina. Stoga monografija koja će sutra biti predstavljena u Muzeju likovnih umjetnosti u Osijeku predstavlja bitan doprinos za buduće pokušaje zaokruživanja likovne priče grada Osijeka u proteklih pola stoljeća. Autor monografije je Igor Loinjak, a uz njega će govoriti i Igor Zidić, Vlastimir Kusik, i Helena Sablić Tomić. Početak je u 19 sati.

Nakon toga selimo do Barutane, gdje nas očekuje zanimljiva plesna predstava naziva „Naša stvar“. To je predstava Umjetničke organizacije Kabinet, autori i izvođači su Ivana Kalc i Jerko Marčić, a gostovanje je realizirano kroz Plesnu mrežu Hrvatske. „Naša stvar“ zahvaća situaciju bračnog para u trenutku njihove odluke da napuste svoj dotadašnji život. Njihova su pitanja svakodnevna i razumljiva, te se protežu i na sve prisutniji trend mladih Hrvata koji, maštajući o odlasku, tragaju za prosperitetom, u financijskom i moralnom smislu. Je li pitanje odlaska samo potreba koja se javlja sada i ovdje, u okolnostima u kojima živimo, ili je ona naučena i dio našeg folklora unutar poznatog hrvatskog jadanja pred datim okolnostima, a bez praktičnog rješenja problema. Autori Ivana Kalc i Jerko Marčić bave se istom temom kao i likovi koje igraju, kroz poziciju izvođača (glumca i plesačice). Početak je plesne predstave u 20 sati, u Barutani.

Međunarodnom karakteru ovogodišnjeg OLJK-a svakako će doprinijeti gostovanje Rajasthan group led by mr. Suram Nath. Ovaj je program realiziran u suradnji s Veleposlanstvom Indije u RH i Osijek je jedino mjesto u Hrvatskoj u kojem će nastupiti u sklopu svoje europske turneje. Riječ je o grupi od deset performera koji izvode indijsku rajasthan folk glazbu. Njihov nastup predviđen je za 21 sat, u dvorištu Rektorata.

I za sam kraj očekuje nas još jedan performance, ovoga puta u sklopu POP UP-a. Riječ je o autorici Ivani Pegan Baće, a njezina izložba pod nazivom Mindness bit će otvorena u 22 sata u Kulturnom centru Eurodoma. Autorica je zaokupljena jezikom, riječima, ne kao komunikacijskim sredstvima koja omogućuju dijalog i intelektualne formulacije, već kao začudnim instrumentima koji omogućuju oblikovanje značenja i na intuitivnoj razini. Njezini recentni radovi su većim dijelom skice unutarnjih monologa, hermetične jezične konstrukcije koje se oprostoruju u objektu, instalaciji ili video slici, pri čemu se semantičkoj razini često dodaju auditivne i vizualne komponente onoga o čemu se govori.

X