„BAROKNA ARHITEKTURA“

Akademik Tonko Maroević u društvu dviju dama – autorice Katarine Horvat–Levaj i povjesničarke umjetnosti Margarete Turkalj Podmanicki predstavio je ovu knjigu u lapidariju MSO.

Okupljeni su imali prigode čuti više o dijelu koji se odnosi na barokne građevine, bilo sakralne, bilo profane, u Slavoniji. Sama autorica istaknula je kako je do ove knjige Slavonija bila zapostavljena, potpuno bezrazložno, jer u ovom dijelu Hrvatske su poneke od najljepših baroknih građevina – poput palače generalske komande u Tvrđi. No, dodala je kako je ona posao tek započela.

Akademik Maroević rekao je da je ovo djelo od iznimne vrijednosti jer se do sada nitko nije usudio sam upustiti u tako velik posao. Zaključio je i kako je teško da će je netko u cijelosti prevesti na neki strani jezik, jer riječ je o knjizi od 700 stranica, ali da pojedini dijelovi moraju doživjeti tisak na engleskom ili njemačkom jeziku. Doc. Turkalj Podmanicki zaključila je kako je riječ o djelu koje je napokon istočnohrvatsku arhitekturu baroka valoriziralo i dalo joj pravo mjesto – u samome vrhu u Hrvatskoj.

X