Aljoša Čepl

Danas se u Razgovorima ugodnim družimo s našim mladim glumcem i stalnim članom postave našeg Hrvatsko narodno kazalište u Osijeku – Aljoša Čepl.

Relativno mlad, a iskustvo s našim OLJKom mu je već sada vrlo respektabilno. Što vam zanimljivo ima za otkriti iz prve ruke saznajte u još jednom zanimljivom intervju.

Za početak, recite nam malo koliko ste dugo dijelom naše OLJK priče, uz koje ste sve angažmane imali na OLJKu?

Moja prva predstava na OLJK-u bila je Unterstadt Ivane Šojat u režiji Zlatka Svibena 2012.godine koja je bila veliki hit i koja je pokupila više manje sve relevantne nagrade u Hrvatskoj. Nakon toga sudjelovao sam u još tri predstave, Osječkom long long playu Saše Anočića, Hedlovoj Doljnogradskoj 11 koja je također režijsko djelo Zlatka Svibena, te Čehovljevom Višnjiku pod režijskom palicom Dražena Ferenčine.

Premijere u produkciji HNKa za vrlo OLJK su zanimljive i često to budu ambijentalne izvedbe na neočekivanim lokacijama. Koliko je to izazovno za glumca? Možete li nam izdvojiti neku predstavu koja Vam je posebno draga i reći nam zbog čega?

Ambijentalna predstava izazov je za svakog glumca. Prvenstveno zbog prostora koji je drugačiji, nekad je akustičan nekad nije, pa se i gluma mora prilagođavati. U nogometnom žargonu nazvali bi ga “utakmica na gostujućem terenu”. U našem kazalištu ili kazalištima u kojima gostujemo već smo puno puta igrali pa nam je više manje sve poznato. Igrati “vani” uvijek je nepoznanica. Ako bih jednu predstavu od ovih morao izdvojiti to bi bio Osječki long long play, jer je to predstava o životu grada iz doba novog vala 80.-tih godina. U predstavi sam dio benda po imenu Roderick, sviramo uživo na predstavi, pa smo uz glumačke probe imali i one glazbene, što je meni bio gušt i veselio sam se svakoj probi i kasnije izvedbi. S druge strane atmosfera na radu na predstavi je bila fantastična, super ekipa i vrlo kreativan proces i rad. Iako to se odnosi na gotovo svaku našu predstavu, jednostavno je atmosfera u kazalištu za poželjeti.

Za kraj, ispričate nam malo iz prve ruke kako to izgleda kada krenu pripreme za novu predstavu u sklopu OLJKa. Neke dogodovštine, ide li sve po planu ili bude puno, svima nama poznatog, rada u hodu?

Budući da HNK-u Osijeku radi u koprodukciji s OLJK-om, prve probe većinom kreću u kazalištu, prvenstveno zbog tehničkih stvari. Nepotrebno je u početku dovlačiti tehniku i scenografiju na lokaciju dok glumci još ne znaju tekst i mizanscen. Tako da glumci “prohodaju” u kazalištu, a onda kad dođu na lokaciju gdje će predstava biti održana na OLJK-u, ponovno uče “hodati”. Dolaskom na lokaciju i prihvaćanjem zakonitosti prostora u kojem se igra, počinje proces stvaranja predstave u datim okolnostima. Dogodovštine…hm..ima tu svega, većina nisu za javnost, ali izdvojio bih jednu. Opet ću spomenuti Osječki long long play, jer se predstava igrala u vrijeme Svjetskog nogometnog prvenstva u Rusiji. I baš se dogodila na dan eliminacijske utakmice s Danskom. Sam kraj predstave obilježili su penali, tako da si sa scene ili pokraj scene mogao čuti iz okolnih kafića kad je pao gol. Pored scene se i na mobitelima pratilo, ali nitko nije kasnio na scenu i nije se remetio tijek predstave. Netko će reći da je to neprofesionalno, s čime se mogu složiti. No danas kad se osvrnemo pa vidimo da smo bili drugi…možemo li si i mogu li nam zamjeriti?

X